Trädgård – 10 bästa tips för trädgårdsarbete för nybörjare

Har du aldrig arbetat i trädgården tidigare? Inga problem. Förverkliga dina egna drömmar med dessa 10 tips som är enkla att följa.

1. Välj rätt plats.
Att starta en trädgård är precis som fastigheter, det handlar om plats. Placera din trädgård i en del av din trädgård där du kommer att se den regelbundet. På det sättet kommer det att vara mer sannolikt att du kommer spendera tid på gården.

2. Följ solen.
Missbedömning av solljus är en vanlig fallgrop när du först lär dig trädgården. Var uppmärksam på hur solljus spelar genom din trädgård innan du väljer en plats för din trädgård. De flesta ätbara växter, inklusive många grönsaker, örter och frukter, behöver minst 6 timmars sol för att trivas.

3. Håll dig nära vattnet.
Ett av de bästa tipsen för trädgårdsarbete som du någonsin får är att planera din nya trädgård nära en vattenkälla. Se till att du kan köra en slang till din trädgård, så att du inte behöver släpa vatten till den varje gång dina växter blir törsta. Det bästa sättet att berätta om växter behöver vattnas är att trycka ett finger en tum ner i jorden (det är ungefär en knoge djup). Om det är torrt är det dags att vattna.

4. Börja med bra jord.
När du startar en trädgård är ett av de bästa råd att investera i jord som är näringsrik och väldränerad.

5. Tänk på krukor.
När utrymme saknas, du kan använda krukor istället. Du kan odla många växter i krukor, inklusive grönsaker, örter, blommor, fruktträd, bär och buskar. När du trädgårdsskötsel i krukor, använd en kruka som är tillräckligt stor för den anläggning den är värd och fyll den med jord.

6. Välj rätt växter.
Det är viktigt att välja växter som matchar dina odlingsförhållanden. Det innebär att sätta solälskande växter på en solig plats, välja värmetoleranta växter i varma klimat och ge markgobbling vinstockar som pumpor och meloner gott om armbågsrum (eller en trellis att klättra). Gör dina läxor och välj sorter som kommer att växa bra där du bor och i det utrymme du har. Och för att få ett steg framåt när du odlar grönsaker och örter, börja med kraftiga unga växter istället för att försöka växa från frö.

7. Upptäck din zon.
Att känna till din “hårdhetszon” kan hjälpa dig att välja de bästa växterna. Enkelt uttryckt beskriver den den kallaste platsen en växt kan växa. Ju högre zonnummer desto varmare är klimatet. Så om en växt är “hård mot zon 4” och du trädgårdar i zon 5, kommer den växten att överleva i din trädgård. Men om du befinner dig i zon 3 är det för kallt att odla just den växten. Ta reda på din hårdhetszon.

8. Lär dig dina frostdatum.
Att plantera för tidigt (eller sent) under säsongen kan stava katastrof för din trädgård. Du måste känna till det senaste genomsnittliga vårfrostdatumet för ditt område så att du inte av misstag dödar växter genom att lägga ut dem i förtid. Det är också bra att känna till ditt första genomsnittliga höstfrostdatum så att du får dina växter skördade eller flyttas inomhus innan förkylningen under sen säsong skadar dem. Upptäck de genomsnittliga första och sista frostdatum för ditt område.

9. Lägg till lite kompost.
Applicera ett lager av kompost som är 5 till 8 cm djupt runt varje växt. Detta hjälper till att minska ogräset genom att blockera solen och minska fuktförlusten genom avdunstning, så du måste vattna mindre.  Eller så kan du lägga ner halm, strimlade löv, tallhalm eller något annat lokalt tillgängligt material.

10. Mata växter regelbundet.
Vi har redan pratat om vikten av att börja med bra jord, men den jorden fungerar bäst tillsammans med regelbundna ökningar av högkvalitativ näring för dina växter. Med andra ord, fantastisk jord + förstklassig växtmat = superträdgårdsframgång! Så, en månad efter plantering, börja mata din trädgård med växtfoder som vattenlöslig växtfoder för alla ändamål. Var noga med att följa anvisningarna på etiketten.

 

Ett sista råd: Lägg upp de grundläggande verktygen du behöver för att göra det lättare att växa. Få all information i vår artikel om verktyg för trädgårdsarbete. Lyckligt växer!

Alternativt ni kan kontakta Nardi Service för att få hjälp med trädgårdsarbete.trädgårdsarbete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *