Rutavdrag för flytt och flyttstädning när du flyttar mellan bostäder

Så fungerar det
Det går att använda rutavdrag när du anlitar flytt / städfirma för flytt och flyttstädning när du flyttar mellan bostäder. I flytt ingår t.ex: packning, lastning, uppackning och tiden för transport. Du får rutavdrag för själva arbetskostnaden men inte för kostnader t.ex: arbetsmaterial som flyttkartonger, hyrbil, drivmedel och liknande. Det är därför viktigt att du ber företaget specificera alla arbetskostnader på sin faktura.

Det är flytt/städfirman du anlitar som ansöker om rutavdrag hos skatteverket och drar av kostnaden på fakturan till dig. Det är därför bra att fråga efter rutavdrag redan när du kontakar dem för första gången, då kan de ha med rutavdraget i beräkningen när de gör offerten.

Hur stort är rutav­draget?
Personer under 65 år kan få rutavdrag för 50 procent av arbetskostnaden upp till max 25 000 kronor/beskattningsår. Personer över 65 år kan få rutavdrag för 50 procent av arbetskostnaden upp till max 50 000 kronor/beskattningsår. Hur mycket du kan få i rutavdrag beror på hur mycket skatt du betalar in och vilka andra avdrag du gör. Rutavdraget gäller per person, så om den du bor med också köper tjänster till flytten kan denne alltså göra avdrag för dessa trots att ni delar hushåll.

Du kan själv uppskatta hur stort rutavdrag du kan få på Skatteverkets hemsida.

Att tänka på
Du väljer själv vilka företag eller personer du vill anlita – ett krav är dock att de som du anlitar inte tillhör din familj eller dina vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *