Nya RUT regler för 2021

Tvättjänster och hustillsyn är två tjänster som kommer täckas av RUT, avdraget för hushållsnära tjänster, från nästa år 2021. Samtidigt väntas taket för RUT avdrag höjas från 50 000 kronor som är idag till 75 000 kronor nästa år.

ROT – RUT portalen sammanfattar allt du behöver veta om gamla och nya rutavdrag regler.

Det är Regeringen som meddelar förändringarna i rutavdraget. I ett pressmeddelande skriver Regeringen att förändringarna ska träda i kraft 1 januari 2021.

Avdraget ska enligt förslaget, som lämnats till Lagrådet för granskning, utökas med flera tjänster: tvätt vid tvättinrättning (men inte kemtvätt utan endast vattentvätt), möblering av bostad och montering av möbler (dock inte inredningstjänster), transport av bohag till bland annat second hand-butiker, samt ”enklare tillsyn av en bostad, till exempel fritidshus.”

Den ”enklare tillsynen” kan till exempel handla om att ”vattna blommor, spola kranar och toaletter och att se efter om något inträffat i bostaden eller om något behöver tas om hand.”

Tidigare fick man som privatperson göra avdrag för tjänster till ett värde av 50 000 kronor per år, ett tak som från årsskiftet höjs till 75 000 kronor.

Sedan tidigare finns bland annat barnpassning, städtjänster, trädgårdsarbete och flytthjälp mellan bostäder. Något som nu utvidgas.

Här är alla tjänster som i nuläget ger rutavdrag
Passa barn, hjälpa till med läxor och annat skolarbete, men högst 10 procent av tiden vid varje barnpassningstillfälle. Laga enklare mat i samband med barnpassningen. Barnet får högst gå i årskurs sju och den som passar får inte vara släkt med barnet.
Fiber och it-tjänster. Avdrag ges för att reparera, installera och underhålla men också felsöka och kanalsöka samt uppdatera, installera och avinstallera operativsystem och datorprogram. Inget avdrag ges för att gräva ner fiberkablar.
Flytta och packa ner bohag, både enstaka delar och ett helt hem. Inget avdrag ges för att betala för flyttbil, drivmedel, flyttkartonger eller magasinhyra
Ta hand om en person och ge omsorg. Arbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, bostaden eller vid promenader. Det kan exempelvis handla om att hjälpa en person med hygienen samt att klä på och av sig, hjälpa till med att betala räkningar och laga enklare mat. Inget avdrag ges för att följa med en person på nöjen, till exempel bio, restaurang och museum.
Reparera vitvaror i bostaden, garage eller tvättstuga. Avdrag ges också för att felsöka. Inget avdrag ges för hushållsapparater eller larm liksom ventilationsutrustning, luftvärmepumpar, varmvattenberedare eller element. Det senare kan dock ge rätt till rotavdrag, läs mer under VVS (rot).
Skotta snö på uppfarter, hus- och garagetak samt gårdsplaner och att ta bort istappar. avdrag också för att röja snö, sanda och salta trottoarer om kommunen kräver att fastighetsägaren håller trottoaren is- och snöfri.
Enklare städning i hemmet, flyttstädning. Inget avdrag ges för homestyling.
Tvätta, stryka och laga kläder, sängkläder, gardiner och avtagbar soffklädsel. Avdrag ges också för att byta glödlampor och säkringar och putsa skor. Inget avdrag ges för att djuprengöra möbler eller sy upp nya kläder.
Fälla och beskära träd ger rätt till rutavdrag.
Klippa gräs, häckar, rosor och buskar liksom att kratta löv, vattna och göda gräsmattor och rabatter ger rätt till avdrag. Samma gäller att rensa ogräs och bekämpa mossa. Däremot ges inte avdrag för att plantera nya blommor, växter och träd eller bekämpa skadedjur.
En fullständig lista finns på skatteverket.se

LÄS MER
Utöver RUT finns även ROT-avdraget, som gör att privatpersoner får dra av en del av skatten på bland annat renoveringstjänster.

Det är viktigt att tänka på att RUT och ROT-avdragen räknas ihop, och att den totala summan gäller och person och år.

Du kan få ROT-avdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och RUT-avdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden.

På Skatteverkets hemsida går det att beräkna ungefär hur stora avdragen blir.

Det nya RUT-avdraget är en del i januariavtalet, budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Den totala kostnaden för det utvidgade RUT-avdraget beräknas till totalt 270 miljoner kronor vid införandet men kommer på sikt kosta drygt en miljard kronor om året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *