Krav för att få ROTavdrag från skatteverket

Vad krävs av dig för att få rotavdrag

Rot avdraget står för 30% av den totala arbetskostnaden, material ingår inte i rotavdraget.

För att få göra ett rotavdrag från skatteverket krävs att du är minst 18 år vid beskattningsårets utgång, bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst. Du måste också för att få dra av för rot-arbete:
– Ha betalt för utfört arbete samma år för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter
– Ha rotavdrag kvar att utnyttja betalt tillräckligt med skatt
– Du måste vara ägare (helt eller delvis) och bo i bostaden under den perioden som arbetet utförs.

Köper du en bostad övergår normalt äganderätten till dig när du skriver under köpebrevet. Om du har dubbel bosättning räknas båda ställen som bostad. Bostaden måste vara ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt.

Som exempel kan rot-avdrag medges för att till exempel bygga ett nytt garage eller en carport om de byggs i samman med ett befintligt bostadshus som inte är yngre än 5 år.

Däremot får du inte rotavdrag för att bygga ett nytt hus, en friliggande byggnad exempelvis ett garage eller för om- eller tillbyggnad av hus som är yngre än fem år.

 

Krav på utföraren

Hantverkaren är registreradför F-skatt men man kan anlita en person med A-skatt också. För en person med A-skatt får du göra avdrag för arbetet som motsvarar den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen.

Hantverkaren som du anlitar måste säkerställa att typen av arbete som ska utföras ger rätt till rotavdrag – ansvaret är dock delat.

Det kan vara lämpligt att reglera i avtal vem av er som ska betala om avdraget inte godkänns av Skatteverket. Men i flesta fall är det du som kund som är ansvarig, har du inte rätt till ROT då är du skyldigt att betala resten av fakturabeloppet.

 

Närstående

Tänk på att du inte får rotavdrag för arbete du eller någon närstående utför. Du får heller inte rotavdrag för arbete som din enskilda firma utför i din bostad eller om du köper av ett bolag som du eller en närstående utför arbetet.

Om du anlitar ditt aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag eller din ekonomiska förening med F-skatt, får du inte rotavdrag för den del av arbete som utförts av dig själv eller en närstående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *