Vad är smarta hem?

Definition:

Smarta hem, eller smart hus, är ett hem som innehåller avancerade automatiseringssystem som hjälper dig att ha en sofistikerad övervakning och kontroll över byggnadens funktioner. Till exempel kan ett smart hem styra belysning, temperatur, multimedia, säkerhet, fönster och dörroperationer, liksom många andra funktioner.

Smarta hem använder ”hemautomatisering” teknik för att ge hemägare ”intelligent” feedback och information genom att övervaka många aspekter av ett hem. Till exempel kan ett smarthems kylskåp kunna katalogisera innehållet, föreslå menyer, rekommendera hälsosamma alternativ och göra en beställning när maten är slut.

Många nya hem byggs med de extra ledningar och kontroller som krävs för att köra avancerade hemautomationssystem. Att eftermontera (lägga till smarta hemteknologier till en befintlig fastighet) ett hus för att göra det till ett smart hem är uppenbarligen betydligt dyrare än att lägga till erforderlig teknik till ett nytt hem på grund av komplikationerna med att dra ledningar och placera sensorer på lämpliga platser.

Smarta hemapparater och standarder

Utbudet av olika smarta hemapparater och tekniker som finns tillgängliga expanderar snabbt tillsammans med utvecklingen av datorkontroller och sensorer. Detta har oundvikligen lett till kompatibilitetsproblem och det finns därför en enhet för att standardisera hemautomationsteknik och protokoll.
I Europa blir Installation Bus eller Instabus ett erkänt smarthemmeteknologiprotokoll för digital kommunikation mellan smarta enheter. Den består av en tvåledare bussledning som installeras tillsammans med normal elektrisk ledning. Instabus-linjer länkar apparater till ett decentraliserat kommunikationssystem och fungerar som en telefonlinje över vilken apparater kan styras. European Installation Bus Association är en del av Konnex, en förening som syftar till att standardisera hem- och byggnätverk i Europa.

Oavsett teknik erbjuder smarta hem mycket spännande möjligheter att förändra vårt sätt att leva och arbeta och samtidigt minska energiförbrukningen. Tänk dig att kunna kontrollera meddelanden, öppna fönster, använda lampor och gardiner och övervaka hur mycket pengar ditt hus har gjort dig från ditt förnybara energisystem, via din smarttelefon, var som helst i världen!

 

Här hittar ni smarta hem produkter:

https://www.netonnet.se

https://www.elgiganten.se

https://www.kjell.com/se

https://www.webhallen.com

https://www.komplett.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *