ROT avdrag regler 2021

Med ROT-avdraget har du rätt till en viss skattereduktion när du anlitar ett företag som renoverar eller bygger om ditt hem. Det är Skatteverket som betalar ut ROT, men du som privatperson behöver inte oroa dig över det. ROT-avdraget är konstruerat enligt fakturamodellen vilket innebär att ROT-avdraget görs direkt på fakturan som företaget skickar till dig efter utfört arbete.  Det är företaget som du har anlitat som har i ansvar att ansöka hos Skatteverket om att få ROT-avdraget. Tänk på att om Skatteverket godkänner inte avdraget då är du som kund skyldig att betala resten av fakturabeloppet till företaget.

Vad skiljer sig mellan ROT-avdraget 2020 och ROT-avdraget 2021?
ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad vilket innebär att du inte heller kan använda ROT-avdraget när du bygger ett nytt hus.
Det är inte mycket som har förändrats när det kommer till ROT-avdraget under de senaste åren. Viktigt att komma ihåg är att det endast gäller för arbetskostnaden. Du får alltså inte göra avdrag på material eller exempelvis resekostnader.

ROT-avdraget täcker precis som föregående år 30 procent av den totala arbetskostnaden. Maxbeloppet som varje person kan få utbetalat ligger på 50 000 kronor. Det kan vara bra att veta att ROT och RUT slås ihop. Om du har köpt RUT-tjänster för 10 000 kronor har du därmed 40 000 kronor kvar i ROT-avdrag.

Elektronisk betalning är ett krav
Från och med 2020 måste du betala utföraren elektroniskt. Det kan du göra genom att använda ditt kredit- eller bankomatkort, en e-tjänst via banken eller exempelvis Swish.

Nytt 2021 är det gröna avdraget
En nyhet 2021 är att du får göra en form av grön skattereduktion utöver ROT och RUT. Detta gröna avdrag gäller primärt tre investeringar:

  1. Installation av solceller
  2. Lagringsmöjligheter för egenproducerad el
  3. Installation av laddningspunkt för elfordonTidigare har ROT-avdraget kunnat användas när du installerar solceller, det har då legat på 9 procent, men nu har det alltså ersatts av det gröna avdraget.

Det gröna avdraget är mer förmånligt än vad ROT-avdraget har varit när det gäller just solceller. Nu täcker det 15 procent av både material och arbetskostnaden. Maxbeloppet ligger dock precis som övriga ROT på 50 000 kronor.

Om du investerar i ett solcellsbatteri eller en laddpunkt till din nya elbil får du göra ett avdrag på 50 procent när du ska betala fakturan. Notera dock att maxbeloppet ligger på 50 000 kronor även när det gäller dessa investeringar.

Så här fungerar ROT-avdraget i praktiken
Exempel: Vi ska måla om i vår villa som ligger i Malmö. Jag äger villan tillsammans med min partner. Vi kontaktar några företag som erbjuder tjänster inom måleri och vi tar in offerter från flera stycken och bestämmer oss slutligen för att anlita ett företag som säger att måleriarbetet kommer att kosta 150 000 kronor. (En hantverkare brukar ta mellan 400 och 800 kronor i timmen).

Totalkostnad: 150 000 kronor

Arbetskostnad: 70 000 kronor

ROT-avdrag: – 21 000 kronor

Totalkostnad med ROT: 129 000 kronor.

Jag betalar fakturan på 129 000 kronor. Det innebär att jag har använt 21 000 kronor av ROT-avdraget. När vi några månader senare renoverar taket betalar min partner vår faktura från takläggaren på 200 000 kronor, inklusive ROT-avdraget på 30 000 kronor. Tillsammans har vi därmed använt 51 000 kronor i ROT-avdrag under 2021, men var och en för sig ligger vi under maxbeloppet på 50 000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg: Maxbeloppet gäller för person och år.

Det går bra att använda rotavdraget utomlands
Om du äger ett hus i EU eller EES kan du använda ROT-avdraget för renoveringsarbeten. Ett grundläggande krav är dock att du betalar tillräckligt mycket skatt i Sverige. Om du har skattat på minst 90 procent av din inkomst, är över 18 år, och äger huset där renoveringen ska genomföras brukar det inte vara något problem att få ROT-avdraget godkänt.

Precis som när du köper ROT-arbeten i Sverige ligger avdraget på 30 procent av arbetskostnaden till ett maxbelopp på 50 000 kronor per person/år.

Det viktiga här är att du informerar företaget som du anlitar om ROT. Det är nämligen deras ansvar att ansöka om att få det utbetalat.

I vanliga fall använder företaget Skatteverkets e-tjänster för att ansöka om ROT-avdraget, men eftersom att företaget inte är registrerat i Sverige måste det skicka in en digital blankett. Företaget ska också bifoga ett skuldfrihetsintyg som visar att det inte har några skatteskulder i hemlandet.

Viktigt! Anlita ett företag som är godkänt för ROT-avdrag
Att företaget som du anlitar måste ha F-skatt har de flesta koll på, men vet du vilka regler det är som gäller om du anlitar en familjemedlem? Här blir det krångligt. Det är nämligen inte tillåtet att använda ROT-avdraget om du anlitar vad Skatteverket benämner som en familjemedlem eller en nära släkting. Till dessa grupper räknas: föräldrar, barn, styvbarn, fosterbarn, mor- och farföräldrar, fru eller make, sambo om ni har gemensamma barn eller har varit gifta tidigare, syskon, syskonbarn, syskons barnbarn, svågrar, svägerskor, svärsöner och svärdöttrar.

Notera att din sambo (om ni inte har gemensamma barn), föräldrars syskon eller din makes/sambos familj inte räknas som familjemedlemmar eller nära släktingar.

Är du företagare? Så skriver du fakturan
När du ska fakturera din kund drar du 30 procent i avdrag på arbetskostnaden inklusive moms. Om det är flera personer som ska dela på ROT-avdraget bör du notera hur stort belopp i ROT varje kund får.

Fakturan ska innehålla dessa punkter:
Det totala beloppet
Storlek på ROT-avdraget
Typ av arbete (exempelvis fasadmålning)
Arbetskostnad (antal timmar som du har arbetat), materialkostnad samt övriga kostnader
Uppgifter om F-skatt
Kundens namn och personnummer
Fastighetsbeteckning eller bostadsrättsföreningens organisationsnummer och lägenhetsnummer.
Du måste inte skicka med fakturan när du ansöker om ROT-avdraget från Skatteverket, men det kan hända att de hör av sig i efterhand för att de behöver mer underlag innan de fattar beslut om utbetalning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *