Vad är kalkfärg?

Vad är kalkfärg?
En gammal material som har anor från romartiden, kalkfärg är gjord av kalksten som har krossats, bränts och blandats med vatten. Kittet åldras och förtunnas sedan med vatten och färgas med naturliga pigment.
Kalkfärg skapar ytor som är fläckiga och matta med en krita textur ungefär som mocka, det ger en djup och ljusstyrka till plana väggar.

kalkvägg
Är kalkfärg miljövänligt?
Utan lösningsmedel, svaret är ja, kalkfärg är en traditionell färg gjord av naturlig kalk och naturliga pigment. Även vissa moderna sorter som innehåller ytterligare bindemedel använder mineraltillsatser som håller de miljövänliga egenskaperna intakta.

Kalkens höga pH-nivå innebär att mikroorganismer kan inte överleva, vilket ger en allergivänlig kvalitet. Förespråkare hävdar också att kalkfärg har en kemisk
sammansättning som tar bort lukt (och skadlig CO2), vilket förbättrar luftens inre kvalitet.

Hur applicerar man kalkfärg?
Färgen bör appliceras i flera tunna lager med en långhårig eller murad pensel som skapar fjädrar, använd aldrig en rulle.

Vi har skapat en video ”How to Apply Lime Color to a Wall” där vi beskriver implementering processen och visar hur färgen suger in och torkar.

Hitta företag som jobbar med kalkfärger?
Kontakta oss på info@rot-rut.se så rekommenderar vi några företag som jobbar med detta.

Hur rengör jag mina kalkade väggar?
Rengöring av kalkade väggar rekommenderas inte och det behövs inte heller: Kalkfärg’s fläckiga, skuggiga effekt visar mycket mindre smuts än standardmålade ytor. Men om väggarna behöver rensas upp, då målar man om väggen med en ny lager kalkfärg.

kalkfärg
Fördelar
Andas (ingen kondens i fuktiga förhållanden).
Naturligt, lösningsmedelsfritt och allergivänligt.
Absorberar lukt.
Naturligt bakterieresistent.

Nackdelar
Begränsad färgpalett.
Fläckigt utseende är svårt att kontrollera och inte för alla.
Kan kräva flera lager för att få önskad effekt.
Inte lätt att rengöra; kan kräva omlackering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *